«LYTTE – FORSTÅ – FORMIDLE»

Helgen 30. august til 2. september 2018 ble det arrangert Fellessamling i Bergen for skilærere fra Den Norske Skiskole (DNS) og trenerutviklere fra Norges Skiforbund (NSF).

 Tema for samlingen på fredag og lørdag var «Lytte – Forstå – Formidle», og formålet var å utveksle erfaringer, metoder og kunnskap for å utvikle skitrener- og skilærerfaget. Gøran Dalheim, Knut Teigen,Per Elias Kalfoss og Eivind Gjeraker var initiativtakere til samlingen, og med seg hadde de Trond Viggo Torgersen som jobber med kommunikasjon og pedagogikk på medisinstudiet i Bergen. Trond Viggo sin oppgave var å lede diskusjonene og utfordre til refleksjon over hvordan vi veileder utøvere og elever. 

Fredagens startet med hyggelig gjensyn med de folkene du vanligvis kun møter i den hvite delen av året med med dunjakke og skistøvler. Etter en koselig middag satt vi spente og ventet i møterommet: Har Trond Viggo med seg Flode??? Blir det puss, puss og suss??? Det viste seg snart at Trond Viggo kom alene, og i den anledning benyttet Idrettspresident Tom Tvedt anledningen til å starte Fellessamlingen med å fortelle litt om Norges Idrettsforbund og hvorfor Norge er verden beste idrettsnasjon. Det var ingen skiløper som skulle fortsette kvelden – Trond Viggo var tydelig på at han ikke kunne bidra på det skitekniske området. Han var hentet inn som en ressurs ift kommunikasjon og formidling. Gjennom bruk av aktiv lytting, humor og avvæpnende spørsmål, viste han at det er ok å være undrende, føle seg usikker og ikke vite alt.

 

På slutten av kvelden ble vi ble delt opp i 6 grupper og ble introdusert for lørdagens oppgave; De ulike gruppene skulle ta seg over Vidden i Bergen, enten fra Ulriken til Fløyen eller omvendt. Dette er en tur som tar ca 4-5 timer med matpauser. På vegen skulle vi diskutere oss seg frem til det vi mente er de 5 viktigste punktene for temaene «Lytte - Forstå – Formidle».  Gøran og Knut hadde også laget 3-5 hjelpespørsmål for å belyse spesielle aspekter ved de tre temaene. Det å gå tur mens man diskuterer kalles «Walk&Talk» eller «Tankegang». Metoden var ukjent for de fleste og det gav tid og rom for gode diskusjoner. Diskusjoner som ingen skulle vinne. Diskusjoner som skapte samhold, forståelse og gjensidig respekt. Det opplevdes svært krevende å konkretisere 5 punkter for hvert tema, men det lå mye læring å koke diskusjonene ned til noen få konkrete ord. «Walk&Talk» gav anledning til å deler erfaringer, oppleve noe sammen og bli kjent uten et bord mellom oss.

 

Da vi nærmet oss Fløyen og vi hadde god tid igjen før bussen kom ble turen litt lengre enn planlagt for min gruppe i allefall. Jeg bor i Bergen og det er umulig og ikke gå ekstra-turer når man har turglade trøndere og hedemarkinger på besøk. Vi var innom utsiktpunktet ved Blåmannen, lysløypen på Fløyen med utsikt over Sandviken og hytten Tubakuba på vei ned til Skansemyren. Det var utrolig kjekt å få vise frem Byfjellene i sol og opplett, og kjekt å høre fra de besøkende hvor fint det var i verdens vakreste by.

 

Etter en rask dusj og middag på hotellet var fortsatte dagen med Trond Viggo i spissen. Han begynte å spørre etter de punktene vi var kommet frem til først gruppevis og etter hvert som folk ble varmere i trøya ble innspill og spørsmål mer og mer trukket ned til «make it simple». Vær nysgjerrig på de menneskene du skal trene/veilede, husk å spørre istedenfor å anta, snakk med enkle ord, kutt ut «stammespråk» og «powerpoint». Trenerutviklere og skilærere vil alltid ha sine personlige måter å lede grupper på, veilede individuelt og skap et godt læringsmiljø. Det jeg oppfatter som felles for oss alle er at vi ønsker at elevene våre skal oppleve glede, mestring og at de blir sett og anerkjent. 

 

Sesjonen lørdag kveld var en god oppsummering og fin måte å avslutte dagen på, og jeg tror Trond Viggo også hadde det kjekt. Til tross for at konen hans ventet hjemme med middag kl 20.30 kom han seg ikke av gårde før 21.45

 

Søndag var det satt av tid til grenspesifikke samlinger. Langrenn, freestyle/freeski, alpint og DNS hadde ulike sesjoner. DNS sin sesjon ble ledet av Gøran Dalheim og temaene var InterSki 2019 og «Lytte – Forstå – Formidle» i praktisk bruk på de ulike trinnene. Det ble også diskutert hvordan vi kan forbedre med rekruttering av instruktører som tar trinn 2-4. Informasjon om utdanningssystemet flere ganger ila et instruktørkurs og personlig oppmuntring fra de ulike kursholderne er viktig for nyrekruttering. Økt grad av individuell tilpassning av instruktørkursene kan og være en vei for økt rekruttering. Jane Morris, Anne Gro Trygsland og Simon Johansson skal utarbeide et forslag justeringer av rammeplanene for å bedre rekrutteringen. Et av forslagene er at man tenker seg at deler av kurset er prioritert/ønsket av kursdeltakerne og at det kan hende blir enda mer yrkesforberedende.

 

Annegro Trygsland

  • Publisert
Den Norske Skiskole
Drammensveien 975
N-1385 Asker
post@snowsports.no
www.snowsports.no